Vánoční sladkosti
Ve svých receptech Vám zde nebudu uvádět přesné poměry použitých surovin z důvodu jejich časté variability a rovněž proto, že suroviny přidávám vždy aktuálně dle výsledné konzistence výsledné hmoty (bezlepkové těsto se chová jinak než běžné s lepkem), psyllium přidávám pro zachování vláčnosti těsta
PERNÍČKY
včelý med - (pokud na něj není alergie), melasa, příp hnědý cukr nebo sušená stevie/i nálev, rýžový olej, rýžová i amarantová mouka, sušené obilné mlého či kozí, perníkové koření, trocha skořice, psillium, bezfosfátový kypřící prášek
ve vodní lázni rozpustím med, melasu s mlékem, přidám mouku a kypř. prášek, koření, pár kapek oleje a řádně propracuji všechny komponenty, nechám odležet a vychladit v lednici alespoň 2 hod. vyválím na hrubší placku, vykrajené tvary peču v mírně teplé troubě max. 130C
VOSÍ ÚLY
kukuřičná mišutka, instantní kaše pohankovorýžová nebo jen rýžová, kokos, bezlepkové amarantové drcené piškoty,rum, carob, palmové máslo, hnědý cukr, voda, vanilkový pudink, lze přidat rozemleté mandle
vrchní tmavá vrstva je tvořena z mletých piškotů s přídavkem menšího množství instant. kaše, másla, carobu, cukru, vody
vnitřní světlá se skládá z utřeného másla s cukrem a uvařeným vanilk. bezl. pudinkem (malé množství postačí)
výše uvedené hmoty nechám vychladit v lednici a tvaruji z ní v otviratelné formičce hnízda, na spodek pčitlačím piškot
KULIČKY
kukuřičná mišutka, instantní kaše pohankovorýžová nebo jen rýžová, kokos, bezlepkové amarantové drcené piškoty,rum, carob, palmové máslo, hnědý cukr, voda, lze přidat rozemleté mandle (pro děti místo rumu použiji jen vodu nebo rýžové mléko)
výše uvedené suroviny zpracuji do hmoty, kterou nechám vychladit v lednici a tvaruji z ní kuličky
hotové lze v rámci obměn obalit v mandlích, kokosu, carobu
CAROBOVÁ ČOKOLÁDA
100 % palmový tuk, carob, přírodní cukr, pudink, ( případně čokoláda na vaření), voda,
ve vodní lázni spojím suroviny a plním jimi papírové košíčky (v rámci obměny lze přidat drcené mandle, kokos nebo rozinky či brusinky na dno košíčku
vrch lze ozdobit sekanou mandlí, brusinkou apod.
PUSINKY - stříkané
přírodní cukr nebo melasu, mišutka - instantní kaše rýžová, kukuřičná, pohanková, bílek, kokos, mandle, pro nealergiky -pražené ovesné vločky, případně jiné ořechy
bílek s kapkou citron. štávy vyšleháme, přidáme ostatní suroviny, ze vzniklé hmoty tvarujeme lžičkou či stříkáme na plech různé tvary a pečeme velmi zvolna a krátce v troubě
BÁBOVIČKY
rýžová, kukuřičná a amarantová mouka, můžeme přidat i pohankovou, mléko rýžové či kozí nebo voda, olej rýžový, přírodní cukr či sladěnka, kypř. prášek a psyllium, vaječ. žloutek, nastrouhané jablko, skořice, špetka mletého zázvoru
ze surovin vypracujeme těsto, dáme vychladit do lednice a poté plníme do moukou vysypané formičky a klademe na plech, pečeme jako linecké těsto v středně vyhřáté troubě
(lze obalit v rozemletém cukru)