Organismus člověka není schopen běžně konzumovanou stravou doplnit všechny potřebné minerály a vitamíny nezbytné pro správné fungování všech životních funkcí v těle.
- potraviny, které konzumujeme vytvářejí v těle kyselé prostředí - napomáháme tomu i díky stresům, životnímu stylu s malým množstvím pohybu.
běžné minerály v podobě tablet mají účinnost na úrovni max. 30 %
koloidní minerály mají vstřebatelnost přes 90 % - výrobek fy Pharma activ nebo Energy
kyselé prostředí můžeme neutralizovat konzumací zásaditých potravin, přídavkem jedlé sody bic. v podobě koupele, doplňováním vápníku (doporuč. homeopat. podpůrný vápník- Welleda) či zásodotvorný prášek (v prodeji v drog. DROXI), správným dýcháním - dech, svičení, pobyt v přírodě či dýchání O3 - čističky vzduchu s ionizórem
Stres odbourává zásady, překyseléné tělo odebírá minerály kostem, tělu se nedostává energie- snižuje se využití cukrů v těle, červené krvinky se shlukují , nedorazí až do kapilár, do těla se dostává menší množství kyslíku. Chronickém překyselení organismu se projevuje nejen v krvi, ale důsledky lze pozorovat změnami na kloubech, řídnutím kostí, vypadáváním vlasů, sníženou obranischopností organismu.
Zásadité látky je tělu potřeba dodávat, zdravý organismus má mít PH 7 lehce zásadité.
Kyselinotvorné potraviny
maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny...)
obilniny - lehce kyselá reakce
luštěniny - lehce kyselá reakce
ořechy (kromě mandlí), mák
ocet, ovocný ocet, citróny (na trhu vždy nezralé)
špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové)
rajčata, jahody, průmyslové výrobky z brambor
tuky a oleje, ovoce
•kombinace obilovina a ovoce - jednoduchý cukr z ovoce zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus
Zásadotvorné potraviny
kořenová zeleniny, brambory a téměř všechny druhy zeleniny
mléčně kvašená zeleniny (kyselé zelí, pickles)
mořské řasy
olejnatá semena (len, sezam, slunečnice, dýně)
u ovoce, avšak záleží to na stupni zralosti při sklizni a míry překyselenosti daného člověka
•obiloviny a luštěniny - jsou kyselinotvorné - jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná
•Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné, trávením se stává okyselující: jde rychle do krve, vyplaví inzulín, což je okyselující - oxidační proces je velmi rychlý, vrhnou se na to kvasinky a to je opět okyselující. Ovoce je tedy ve větším množství okyselující
•Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným!
• jídlo snědené večer - okamžitě okyseluje, protože se nestráví!
•tepelně upravená zelenina, když vychladne - je okyselující (konzumujte ji teplou)
•jáhly jsou z obilovin nejméně okyselující
Potraviny zvyšující pH a tedy zásaditost organizmu, od nejzásaditějších k těm méně zásaditým:
40 - 35: Ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón
35 - 30: čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
30 - 25: sušené fíky, rajčata, mrkev,
25 - 20: celer, řepa, sojové boby, zeleninová nať, pampelišky,
20 - 15: hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet
15 - 10: fazole, hrozinky, pomeranče
10 - 5: banány, hrušky, jablka, mrkev, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, mandle
5 - 0: brambory, nejlépe vařené ve slupce, proso (jáhly), pohanka, kokosový ořech
Potraviny snižující pH a tedy zvyšující kyselost v pořadí od těch nejkyselejších k těm méně kyselým:
40 - 35 : Vepřové, telecí, hamburgery, bílá rýže, hovězí, ústřice, uzeniny,
35 - 30: krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje,
30 - 25: ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr,
25 - 20: přírodní a divoká rýže, čočka, oves
20 - 15: pivo, víno, těstoviny, chleba,
15 - 10: celozrnný chleba, margarín, ořechy
10 - 5: máslo a smetana, ječmen,
5 - 0: tvaroh a měkký sýr, švestky
0: syrovátka, kravské a kozí mléko
Tuto tabulku zpracoval Mgr. Jiří Čehovský