ve své rodině z důvodů potravinových alergií na kravské mléko, lepek, bílek, ořechy používám a doporučuji tyto potraviny
sušená obilná mléka (rýžové, pohankové, sojové, kukuřičné a pod.) nebo kozí sušené či kefírové, kozí jogurt,
máslo palmové či sojové + oleje lisované za studena - rýžový, palmový-carotino, kukuřičný, olivový nebo Pí olej řepkový
cukr tmavý s melasou či třtinový, slad rýžový, javorový sirup, (případně sladěnka, slad ječmenný), listy stevie
mouky jednodruh- rýžová, pohanková, amarantová, kukuřičná, lupinová, sojová
směsi moučné- Panini mix B, mix C-sladké pečivo, Mantler, Michalík + deproteinovaný pšeničný škrob
kořenící přísady: mořská sůl, kurkuma, tamari- polévkové koření/soj. omáčka, misso rýžové (sojové), bazalka, saturejka, petržel, pískavice, nori vločky,
přílohy- rýži /basmati, celozrnou, jasmínovou, kulatozrnou, sweet/, pohanku, knedlíky připravuji ze směsi rýžové+pohankové+kukuřičné mouky, těstoviny rýžové, kukuřičné, pohankové apod.
OBILNÁ POLÉVKA - výživná, zahřívací (zvláště podzim až jaro)
namočíme obilí - dle vhodnosti pro jednotlivce (doporučuji naturál rýži+oves, pohanku ),lze přidat i cizrna, červená čočka, boby (granulát sojového masa a pod. Propláchnutou směs maříme v papinovém nerez. hrnci, doplněné o mrkev, pastiňák, pórek, cibuli dle chuti. Kořeníme bazalkou, saturejkou, nori vločkami ( příp.řasou vcelku), troškou moř. soli-lépe než solit vložit jednu švestičku umeboši (prospívá velmi žaludku), pár kapek rýžového oleje. Doba varu asi 30 min. Pokud bude v hrnci málo vody uvařením vznikne kaše - základní pokrm vhodný na přípravu většiny jídel pro makrobiotiky.
POMAZÁNKY OBILNÉ ČI ZELENINOVÉ - snídaně, večeře, svačiny
uvařenou natural rýži, pohanku, oves (viz. příprava výše) apod. rozmixujeme s vařenou zeleninou dle chuti a dokořeníme (viz. většina receptů), přidáme mišutku nebo oves vločky, pár kapek oleje, čerstvé zel. natě, naklíč. obil. klíčky. Chuť se bude lišit dle převažující složky zeleniny. Takto lze připravit i luštěnin. pomazánky.
DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA
zesklovaťíme cibuli na pánvi s pár kapkami rýžového oleje dle chuti malé množství nastrouhané mrkve případně čínského zelí. Přidáme čerstvé droždí, po chvíli přilejeme trochu vody a dosypeme obilné mléko a kukuřič. nebo rýžovou krupičku a lze dodat i žloutek (vejce). Vychladné natíráme na pečivo.
BEZLEPKOVÁ PIZZA
do uvařené rýže přidám rýž., kukuřičnou krupičku nebo pohankovou mouku, lžíci bezfosfát. kypř. prášku nebo trošku sody bicarbony, 1 lžíci rýžového či carotinového oleje, tymiám+oregáno+bazalku, kurkumu - vypracuji těsto nelepivé konzistence na pečícím papíře vyválím tentou placku. Potřu ji kapkou zmíněného oleje, přidám malou lžičku rajského protlaku a posázím několika druhy oblíb. sezónní zeleniny (mrkev,hrášek, kukuřice, květák, zel. fazolky), nahoru nakrájím kozí sýr nebo tofu a zapeču v troubě při teplotě asi 150-180 stup., 15-20 min.
základní těsto po přidání psilia,kozího kefíru nebo vody, našleháním a dochucením o další koření lze použít na přípravu housek či chleba po patřičném nakynutí
ZELENINOVÉ KARBENÁTKY
pokud takto (výše uvedenou) připravenou hmotu doplníme o žloutky, obilné mléko a vařenou zeleninu (listovou a kořenovou) - dochutíme hořčicí, česnekem, tamari, majoránkou zelen. vegetou vytvarujeme zeleninové karbenátky. Pečeme na sucho, potřené pár kapkami kvalitního lisovaného oleje v troubě na pečících papíře. Obměna hmotu zabalímě do zelného či kapustového listu.
JÁHLOVÉ ZELENINOVÉ RIZOTO -chutná lehká a výživná snídaně či večeře
očištěnou nakrátou zeleninu- mrkev, pórek, cibulku, brokolici, čínským zelím a mírně podusíme s přidáním pár kapek rýžového oleje nebo carotina, okořeníme pískavicí, kurkumou, bazalkou, petrželk. natí, oreganem a příp. vegetou bez glutamanu. Propláchneme pečlivě několikrát pod horkou vodou nebo spařením jáhly - ty pak s vodou přidáme do hrnce a na mírném plameni pod poklicí necháme vařit asi 10 min. Jáhly necháme vypluté dojít ještě dalších 10 min. pod poklicí. Pokrm lze obměňovat s různými typy zeleniny, přidáním ovesných vloček, pohanky apod.
BRAMBORÁKY S DÝNÍ, CUKETOU
nastrouháme najemno cukinu, přidáme menší mnošství natrouháných brambor, kukuřičné a rýžové či pohankové mouky, trochu vloček, koření-majoránka, saturejka, pískavice, oregano, bazalka, mořská sůl, bílý pepř, vegeta, pár kapek tamari, přidáme žloutky nebo celé vejce (dle vhodnosti jednotlivce), lze dodat nakráté tofu. Na zahuštění můžeme použít i mišutku. Zpracované a promísené rozprostřeme na voskovém papíře, pokapeme kár kapkami palmov. oleje (carotino) a pečeme ve středně vyhřáté troubě, cca po 10 min. obrátíme na druhou stranu.
RÝŽOVÝ NÁKYP - sladký pokrm
na mírném plameni uvaříme doměka namočenou sladkou či polopoupanou (short) rýži ve vodě.Ppo 15 min varu přídáme obilné mléko, pár kapek rýžového oleje (nebo kousek másla), hnědý cukr nebo sladěnku. Za dalších asi 10 min. vypneme a necháme dojít pod poklicí dalších 20 min. Na talíři dozdobíme mletou skořicí, melasou, karobem či brusinkami nebo propláchnutými hrozinkami.
- pokud z vychladné hmoty vytvarujeme kuličky, přidáme strouhaný kokos a necháme vysušit v troubě vznikne lahodný dezert